Wijziging bijtellingspercentage elektrische auto's 2023

Wijziging bijtellingspercentage elektrische auto's 2023


Bijtellingspercentage elektrische auto's

In 2023 blijft het bijtellingspercentage voor zakelijke elektrische auto's 16% maar geldt tot een fiscale waarde van € 30.000,- Over het meerdere bedrag geldt een bijtellingspercentage van 22%. Voor een volledig elektrische auto betaal je ook in 2023 geen aanschafbelasting (bpm).
 

Voor nieuwe afgeleverde auto's in 2023 en rijden op waterstof en auto's die volledig worden aangedreven door geïntegreerde zonnecellen is het bijtellingspercentage 16% van de totale cataloguswaarde.
 

Een verlaagd bijtellingspercentage geldt voor 5 jaar, beginnende op de 1e dag van de maand na de eerste toelating. Daarna geldt het normale bijtellingstarief uit het jaar waarop de auto op kenteken is gezet: 22% vanaf 2017 en 25% daarvoor.
 

Bijtellingspercentage benzine, diesel, LPG of grijs kenteken auto's

Voor grijs kenteken auto's en personenwagens (deels) op benzine, diesel of LPG geldt het normale bijtellingspercentage van 22%Voor youngtimers geldt een bijtellingspercentage van 17% als er geen CO2-uitstoot is en anders 35%

Wat houdt de fiscale bijtelling in?

Dit is het bedrag dat u betaalt als u de zakelijke auto ook gebruikt voor privé doeleinden. De Belastingdienst beschouwt privégebruik van de leaseauto als loon in natura. Hierover betaalt u belasting. U betaalt pas bijtelling als u jaarlijks meer dan 500 kilometer privé rijdt

Rijdt u privé minder dan 500 kilometer in een jaar? Dan hoeft de werkgever geen bedrag bij uw loon op te tellen. U moet wel kunnen bewijzen dat u de auto niet privé gebruikt. Daarvoor kunt u de 'Verklaring geen privégebruik auto' gebruiken bij de Belastingdienst.

Hoe wordt de bijtelling berekend?

Het percentage dat bij u bij uw brutoloon optelt, heet bijtelling privégebruik. Rijd u in 2023 een personen- of bestelauto van de zaak en gebruikt u deze ook voor privéritten? Dan telt u in principe 22% van de waarde van de auto bij uw brutoloon op. Rijd u een volledig elektrische auto van bouwjaar 2023? Dan betaalt u voor auto's met een cataloguswaarde tot €30.000 een bijtelling van 16%. Is de fiscale waarde van de auto hoger dan €30.000? Dan betaalt u over het deel t/m €30.000 16% bijtelling en over het bedrag daarboven 22% bijtelling.
 

De hoogte van de bijtelling hangt af van:

  • De fiscale waarde van de auto
    Dit is de netto catalogusprijs die berekend is door de fabrikant en de fabrieksopties die zijn aangebracht voordat de auto op kenteken is gesteld, inclusief btw en bpm.
  • Het bijtellingspercentage
    Dit wordt bepaald aan de hand van de CO2-uitstoot en datum eerste tenaamstelling van de auto. Het bijtellingspercentage geldt voor nieuwe auto's voor een periode van 60 maanden.
  • De belastingschijf
    Waarin u uw inkomstenbelasting betaalt

Wilt u geen bijtelling betalen? Registreer dan uw kilometers!

Wilt u geen bijtelling betalen? Dan moet aangetoond kunnen worden dat u minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Er is hiervoor een goedgekeurde kilometerregistratie nodig. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld: MyFMS

 

Wilt u profiteren van een lagere bijtellingsregeling?

Wij kunnen u helpen met de aankoop, financiering, financial lease of operational lease van een paar jaar oudere occasion, een jong gebruikte volledig elektrische auto. Uiteraard kunnen wij u ook van dienst zijn met een benzine, diesel, LPG of hybride auto of bedrijfswagen.

Druk en zetfouten voorbehouden