Wat is PSD2 ?

Wat is PSD2 ?


Wat is PSD2 ?

Deze nieuwe beoordeling valt onder de nieuwe Europese wet voor betalingsverkeer: PSD2. Dit is het juridisch fundament voor het overboeken van geldbedragen in Europa. De belangrijkste vernieuwing die is doorgevoerd, sinds ‘PSD’ uit 2007, is het recht van de rekeninghouder om nieuwe partijen, zoals een financieringsmaatschappij, tijdelijk toegang te geven tot de betaalrekening bij zijn bank.


Waarom wil de financieringsmaatschappij mijn zakelijke bankafschriften zien?

Door inzage te geven, krijgt de financieringsmaatschappij een compleet beeld van de huidige staat van jouw bedrijf. Je geeft inzage in de transactiegegevens van het afgelopen jaar. Zo kunnen we jouw kredietwaardigheid het beste beoordelen. Het aanleveren van jaarcijfers wordt door PSD2 in de toekomst overbodig. Deze geven vaak alleen een beeld van een tijdje terug en laten bijvoorbeeld niet zien wat de impact is van actuele economische situaties. In deze moderne tijd is het eigenlijk best gek dat we de basis van een jaar geleden gebruiken om een lease te verstrekken. Gelukkig kan dat nu dus anders. Maar, jij wilt natuurlijk wel weten wat we met jouw transacties doen.
 

Wat bekijkt de financieringsmaatschappij op mijn zakelijke bankafschriften?

Zoals gezegd geeft jouw bankafschrift een accuraat en recent beeld van de inkomsten en uitgaven van jouw bedrijf. Wij bekijken:

  • Of er genoeg geld binnenkomt om de door jou aangevraagde lease te kunnen voldoen;
  • Hoeveel uitgaven er maandelijks zijn binnen jouw bedrijf;
  • Of jouw organisatie groeiende is; 
  • Of er veel storneringen zijn.

Zo kan er beoordeeld worden of je maandelijks genoeg liquiditeit (cash flow) hebt om een nieuwe lease verplichting aan te kunnen gaan. Het bovengenoemde zijn de enigste uitgangspunten waarvoor de afschriften zal worden gebruikt.


Wat doet de financieringsmaatschappij niet met mijn bankafschriften?

Het onderstaande wordt niet op jouw afschriften bekeken:

  • Er wordt niet per transactie bekeken waar het geld naartoe gaat.
  • De transacties worden niet gedeeld met andere personen alleen de afdeling kredietanalyse. van de financieringsmaatschappij heeft toestemming om de transacties te bekijken.
  • De AVG regels zullen niet worden geschonden.

 
Is PSD2 veilig?

Jazeker, om deze afschriften van je te vragen wordt er door de financieringsmaatschappij samengewerkt met onder andere Invers, zij hebben een vergunningstraject doorlopen om dit uit te mogen voeren. Jouw bank controleert daarop. PSD2 bevat aanvullende veiligheidseisen. Ga zorgvuldig om met de beveiligingscodes van je bank, De financieringsmaatschappijen zullen hier nooit om vragen. De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Persoonsgegevens controleert dat jouw gegevens alleen worden gebruikt binnen het kader waarvoor jij toestemming hebt gegeven.


Wat zijn de voordelen van het uploaden van mijn zakelijke bankafschriften?

De analyse van jouw financiële situatie verloopt met PSD2 een stuk sneller, doordat minder handmatig werk nodig is en er sneller beoordeeld kan worden.