BPM voordeel vervalt per 2025

BPM voordeel vervalt per 2025


BPM voordeel grijs kenteken vervalt per 2025 

Het BPM voordeel voor grijs kenteken wordt als het doorgaat per 1 januari 2025 opgeheven. BPM staat voor 'Belasting op Personen en Motorvoertuigen' Dit is belasting die betaald moet worden als een auto of grijs kenteken op kenteken in Nederland wordt geregistreerd. Bij personenauto's diende in 1992 al BPM te worden afgedragen. Voor taxi ondernemers kon de BPM op taxi voertuigen worden teruggevorderd van de belastingdienst maar is sinds 2021 komen te vervallen. 

Zoals de plannen er nu voorliggen zal per 1 januari 2025 ook het BPM voordeel voor bedrijfswagens komen te vervallen. Op dit moment is het BPM bedrag afhankelijk van de nieuwprijs echter vanaf januari 2025 zal dit afhankelijk zijn van de co2 uitstoot. Hoe hoger de co2 uitstoot, hoe meer BPM er moet worden afgedragen/betaald.

Afschrijvingstermijn BPM

De BPM bij personenauto's wordt in circa 100 maanden afgeschreven en bij bedrijfswagens is dat 60 maanden. De bedoeling is om per januari 2025 de afschrijvingstermijn van 60 maanden aan te passen naar 300 maanden. Als dit doorgaat zal het importeren van een bedrijfswagen door afdracht van BPM bij import duurder worden.

Door deze maatregelen is de verwachting dat ondernemers voor 2025 nog investering(en) gaan doen door het wagenpark grotendeels te vervangen.