Tips voor het kopen of leasen van een occasion

Tips voor het kopen of leasen van een occasion


Tips van LEASEOFFERTE.com voor het kopen of leasen van een occasion

 

Waar vind ik de juiste occasion?

Het meeste van het aanbod gebruikte occasions, personenauto's en bedrijfswagens van Nederland is te vinden op de onderstaande occasionportalen:

Autotrack.nl

 - zowel aanbod autobedrijven als particulieren

Viabovag.nl

 - alleen aanbod BOVAG aangesloten autobedrijven / autodealers

Autoscout24.nl

- zowel aanbod autobedrijven als particulieren

Marktplaats.nl

- zowel aanbod autobedrijven als particulieren

Gaspedaal.nl

- verzamelaanbod van meerdere portals

Algemene aandachtspunten bij aanschaf of leasing van een occasion

 

Nadat u op diverse criteria gezocht heeft krijgt u een overzicht van auto's die mogelijk in aanmerking komen. Naast algemene zaken als prijs, bouwjaar, specificaties, uitrusting, kilometerstand en de algehele staat van onderhoud verdient het aanbeveling om op de volgende zaken te letten:

 

Hoe wordt de auto geadverteerd?

Veel autobedrijven adverteerde eerst hun occasions met een zogenaamde 'internetprijs' om tussen de goedkoopste aanbiedingen in de occasionportals te staan. Bij het nader bekijken van de advertentie staat er vermeld dat de weergegeven prijs het bedrag is dat u als koper betaald als u de auto zonder aflever beurt en garantie 'zo meeneemt' en geen auto inruilt. Als optie worden dan tegen meerprijs verschillende aflever pakketten geboden waar u uit kunt kiezen. Hierbij kunt u dan kiezen uit pakketten met o.a. een afleveringsbeurt, nieuwe APK en (verlengde) garantie.

Sinds april 2022 is de termijn van de 'wettelijke garantie', van de zogenoemde 'omgekeerde bewijslast', verlengd van 6 naar 12 maanden. Deze vorm van garantie kan niet worden uitgesloten. Wilt u hier inhoudelijk meer over weten dan verwijzen wij u naar de BOVAG.

Vanwege leveringsproblemen kunnen nieuwe auto's niet op tijd worden geleverd. De vertraging in levertijden lopen op tot wel 8 maanden. Hierdoor is er veel behoefte aan gebruikte auto's en zijn de prijzen voor occasions enorm gestegen. Deze prijsstijging heeft alles te maken met de slechte levering van nieuwe auto's en een zwaar tekort aan jonge occasions. Korting bedingen op een gebruikte auto wordt bijna niet gegeven omdat de vraag groot maar het aanbod laag is.

Koopt u bij een BOVAG autobedrijf?

Bij wat voor bedrijf staat de auto te koop? Als de auto verkocht wordt door een BOVAG bedrijf dan dienen ze zich aan bepaalde garantievoorwaarden te houden. Niet-BOVAG bedrijven kunnen aan minder strikte normen voldoen bij het geven van garantie. Vanaf een bepaalde prijsklasse verdient het aanbeveling GEEN auto te kopen bij een autobedrijf dat niet aan de BOVAG garantie voorwaarden hoeft te voldoen. BOVAG bedrijven hebben in de regel betere garantievoorwaarden en zijn gemiddeld genomen kritischer op de kwaliteit van de auto's die ze afleveren.

Geeft de website van het autobedrijf een vertrouwde indruk?

Het is belangrijk dat u een goede en vertrouwde indruk krijgt als u de website van het autobedrijf bezoekt. De website van een autobedrijf is tegenwoordig uitermate belangrijk. Als de website niet op orde is kan het iets zeggen over de kwaliteit van het bedrijf zelf.

Hoeveel eigenaren heeft de auto gehad?

Als u dit aan het autobedrijf vraagt gaan ze het u waarschijnlijk niet vertellen. U kunt het zelf echter eenvoudig achterhalen. Dat doet u door het kenteken in te geven op RDW.nl (Rijksdienst Wegverkeer) en op 'Gegevens opvragen' te klikken. Bij het tabblad 'Algemeen' ziet u hoeveel eigenaren de auto heeft gehad. Het is niet altijd een heel goed teken als een auto in korte tijd van veel verschillende eigenaren is geweest.

Hoe lang staat de auto al te koop?

Bij het tabblad 'Vervaldata en historie' bij 'Datum tenaamstelling' ziet u hoe lang het autobedrijf de auto al in bezit heeft. Is dit langer dan 3 maanden? Dan versterkt dat uw onderhandelingspositie omdat de auto eigenlijk al lang verkocht had moeten zijn.

Gewicht en APK-vervaldatum

U kunt ook zien wat het gewicht van de auto ('Massa ledig voertuig') is en tot wanneer de auto APK-gekeurd is. Overigens wordt een nieuwe APK-keuring door autobedrijven bijna altijd bij aflevering bijgeleverd.

Hoe hoog is de houderschapsbelasting?

Als u het gewicht ('massa ledig voertuig') van de auto weet kunt u op Belastingdienst.nl de houderschapsbelasting berekenen.

Wat zijn de verzekeringskosten?

Op Independer.nl kunt u eenvoudig kijken wat het kost om uw auto te verzekeren bij de meeste verzekeringsmaatschappijen. Desgewenst kunt u er online uw verzekering afsluiten en direct in laten gaan. Wij raden u bij nieuwe- of jong-gebruikte auto's aan deze WA + Volledig Casco (=all risk) te verzekeren. Bij wat oudere auto's kan WA + Beperkt Casco voldoende zijn. Bij een goedkope auto met weinig restwaarde kunt u kiezen voor alleen WA dekking. Als extra zijn een schadeverzekering voor inzittenden en een rechtsbijstandsverzekering altijd aan te raden.

Bij occasions is financial lease zeker mogelijk

Bij financial lease heeft u echter prima mogelijkheden om een gebruikte auto van bijvoorbeeld 5 jaar oud te kiezen. In de omschrijving van de betreffende auto wordt gemeld of het een marge-auto of BTW-auto betreft. Wanneer het een marge-auto betreft kunt u geen BTW terugvorderen van de belastingdienst. Wanneer het een BTW auto betreft dan is het BTW bedrag niet financierbaar wat betekent dat u dit bedrag zelf aan de leverancier, het autobedrijf, de autodealer dient te betalen voordat de auto wordt afgeleverd. Een financieringsmaatschappij financiert alleen het aanschafbedrag exclusief de BTW.

Mocht u hierover vragen hebben neem dan contact met ons op.