draai uw apparaat horizontaal voor optimaal gebruik

Wijziging bijtellingspercentage elektrische auto's 2022

In 2022 wijzigt het bijtellingspercentage voor elektrische auto's van 12% naar 16% tot een fiscale waarde van € 35.000. Over het meerdere bedrag is een bijtellingspercentage van 22% van kracht. Voor een volledig elektrische auto betaal je ook in 2022 geen aanschafbelasting (bpm).


Rijd u zakelijk een leaseauto? Dan heeft u te maken met een aantal belastingregelingen.

Een voorbeeld hiervan is de fiscale bijtelling.


Wat houdt de fiscale bijtelling in?

Dit is het bedrag dat u betaalt als u de auto gebruikt voor privéritten. De Belastingdienst beschouwt privégebruik van de leaseauto als loon in natura. Hierover betaalt u belasting. U betaalt pas bijtelling als u jaarlijks meer dan 500 kilometer privé rijdt.


Hoe wordt de bijtelling berekend?

Het percentage dat bij u bij uw brutoloon optelt, heet bijtelling privégebruik. Rijd u in 2022 een personen- of bestelauto van de zaak en gebruikt u deze ook voor privéritten? Dan telt u in principe 22% van de waarde van de auto bij uw brutoloon op. Rijd u een volledig elektrische auto? Dan betaalt u voor auto's met een cataloguswaarde tot €35.000 een bijtelling van 16%. Is de fiscale waarde van de auto hoger dan €35.000? Dan betaalt u over het deel t/m €35.000 16% bijtelling en over het bedrag daarboven 22% bijtelling.


De hoogte van de bijtelling hangt af van:

  • De fiscale waarde van de auto
    Dit is de netto catalogusprijs die berekend is door de fabrikant en de fabrieksopties die zijn aangebracht voordat de auto op kenteken is gesteld, inclusief btw en bpm.

  • Het bijtellingspercentage
    Dit wordt bepaald aan de hand van de CO2-uitstoot en datum eerste tenaamstelling van de auto. Het bijtellingspercentage geldt voor nieuwe auto's voor een periode van 60 maanden.

  • De belastingschijf
    Waarin u uw inkomstenbelasting betaalt

Wilt u geen bijtelling betalen? Registreer dan uw kilometers!

Wilt u geen bijtelling betalen? Dan moet aangetoond kunnen worden dat u minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Er is hiervoor een goedgekeurde kilometerregistratie nodig. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld: MyFMS

Wilt u nog profiteren van de lage bijtellingsregeling?

Wij kunnen u helpen met de aankoop, financiering of operational lease van een volledige elektrische auto. Voorwaarde is wel dat de auto nog dit jaar wordt tenaamgesteld.


Druk en zetfouten voorbehouden